Το μεγαλύτερο τσουνάμι της Μεσογείου στον 20ό αιώνα σημειώθηκε στο Αιγαίο μόλις τη δεκαετία του 1950
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές μία από τις αιτίες της καταστροφής του Μινωικού πολιτισμού ήταν το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Τα δεδομένα την κατατάσσουν ως τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη στην ανθρώπινη ιστορία και μία από τις συνέπειες ήταν και η δημιουργία της καλδέρας της Σαντορίνης.
Η περιοχή όμως του Αιγαίου, έχει γνωρίσει ακόμη μία μεγάλη καταστροφή, που μπορεί να μην συγκρίνεται σε μέγεθος, προκάλεσε όμως τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και έχει καταγραφεί ως μεγαλύτερο τσουνάμι τον 20ό αιώνα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου!
Αποτέλεσμα του διπλού σεισμού, ήταν να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές τσουνάμι, που έπληξε τις ακτές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, την Κρήτη και τις τουρκικές ακτές της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθεται σε επιστημονικές έρευνες, τα κύματα ήταν 30, 20, και 10 μέτρων στη νότια ακτή της Αμοργού, στην Αστυπάλαια και στη Φολέγανδρο, αντίστοιχα!
Νεκροί από σεισμό και τσουνάμι στο Αιγαίο
Από τον σεισμό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές κυρίως στη Σαντορίνη, αλλά και στα γύρω νησιά. Συνολικά κατέρρευσαν 529 σπίτια και υπέστησαν ζημιές πολλά ακόμη. Μεγάλος ήταν και ο φόρος αίματος καθώς 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό ενώ τρεις ακόμη έχασαν τη ζωή τους από το τσουνάμι, η μία μάλιστα στην Κάλυμνο.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουλίου, έφτασε στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής που είχε κηρύξει το νησί σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως». Δείτε το βίντεο από την επίσκεψή του εδώ.
Η χώρα πυ ακόμη δεν είχε κλείσει τις πληγές της από τους σεισμούς του 1953 στο Ιόνιο, δέχθηκε βοήθεια από πολλές χώρες, που έσπευσαν να συνδράμουν την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η μόνη χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, πιθανότατα λόγω του Κυπριακού και της εξέγερσης της ΕΟΚΑ.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συνέπειες αυτής της καταστροφής επηρέασαν την ανθρωπογεωγραφία της χώρας καθώς υπήρξε μεγάλη εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της Σαντορίνης, κυρίως προς την Αθήνα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου